Naturalna astaksantyna, królowa antyoksydantów

Z 4 mg naturalnej astaksantyny z alg Haematococcus pluvialis

MARNYS® Astaxanmar to produkt wytwarzany z naturalnej astaksantyny, uważanej za królową antyoksydantów. Pochodzi z wodorostów Haematococcus pluvialis i charakteryzuje się 100-krotnie wyższymi zdolnościami antyoksydacyjnymi niż witamina E i beta-karoten.

MARNYS® Astaxanmar dostarcza 4 mg naturalnej astaksantyny na dawkę, zgodnie z przepisami Hiszpańskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN).

Astaksantyna jest głównym pigmentem z rodziny karotenów, powszechnie występującym u wielu żywych stworzeń morskich, takich jak łosoś, pstrąg, dorada, krewetki, homary, czy w ikrze.

MARNYS® Astaxanmar zawiera astaksantynę, składnik o następujących właściwościach:

  • Naturalna astaksantyna ma właściwości antyoksydacyjne 100 razy wyższe niż witamina E i 150 razy wyższe niż sztuczna astaksantyna i jest klasyfikowana jako czysty przeciwutleniacz,
  • Ostateczna formuła astaksantyny w MARNYS® Astaxanmar zawiera olej słonecznikowy (wolny od GMO), który to ułatwia zastosowanie metody SFE-CO2 i wchłanianie astaksantyny.

Proces ekstrakcji astaksantyny realizowany przez MARNYS® to metoda ekstrakcji płynnym dwutlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym (SFE-CO2), która gwarantuje mechaniczny proces polegający na rozbiciu ściany komórkowej wodorostów. Metoda ekstrakcji SFE-CO2 daje około 3,8 razy więcej wolnej astaksantyny aniżeli inne metody ekstrakcji.

Czyste i naturalne właściwości MARNYS® Astaxanmar są idealne dla osób, które chcą wzbogacic swoją codzienną dietę dodatkowo o aktywność przeciwutleniającą.

Astaksantyna (Haematococcus pluvialis), emulgator: olej słonecznikowy, otoczka kapsułki: żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, woda.

SKŁADNIKI W 1 KAPSUŁCE:

 

Astaksantyna

4 mg

 

Zalecana porcja produktu do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka najlepiej z głównym posiłkiem lub zgodnie z zaleceniami lekarza.

30 kapsułek
  • Produkt nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) prawidłowo zróżnicowanej diety. 
  • Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
  • Przechowywać w temperaturze poniżej 30°C, w sposób niedostępny dla małych dzieci.

 

Co to jest astaksantyna? Haematococcus pluvialis: zielone wodorosty, które zmieniają kolor na czerwony

Najlepszym źródłem naturalnej astaksantyny są algi Haemotococcus pluvialis, które potrafią akumulować najwyższe stężenie astaksantyny w naturze i ponad 30 g astaksantyny na kilogram suszonych alg przy uprawie komercyjnej.

Haematococus pluvialis (Volvocales, Chlorophyceae) to rodzaj jednokomórkowych, słodkowodnych zielonych mikroalg zdolnych do syntezy astaksantyny, czerwonego barwnika o właściwościach przeciwutleniających.

Gdy wodorosty Haematococus pluvialis obserwowane są pod mikroskopem, ich kształt jest wrzecionowaty, a ich komórki otoczone są jajowatą lub prawie kulistą ścianą. Zawieraja one struktury zwane hematochromami, które z kolei zawierają wewnątrz podwyższone czerwone pigmenty (astaksantynę). Algi tego rodzaju zawierają chlorofil A i B, choć mogą być zabarwiane również przez inne barwniki. Dodatkowo posiadają skrobię jako substancję magazynującą.

Ten rodzaj wodorostów może pozyskiwać poprzez fotosyntezę energię niezbędną do procesów metabolicznych; są również szczególnie wrażliwe na zmiany natężenia, ilości i jakości światła, co może wpływać na rozmieszczenie, wielkość i morfologię jej komórek.

Rozmieszczenie geograficzne Haematococus pluvialis jest szerokie, a ich obecność została odnotowana we wszystkich masach kontynentalnych półkuli północnej, zwłaszcza w Ameryce Północnej i na europejskim wybrzeżu Atlantyku, ze znaczną nieobecnością w środowiskach okołośródziemnomorskich i na Antarktydzie.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Astaxanmar”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *